lördag 2 november 2013

De kommunistiska spåren



Min farmor jobbade tidvis under sitt arbetsföra liv som städerska. Hon var stolt över sitt jobb – och det var en självklarhet för henne att jobba samtidigt som hon tog hand om min farfar och deras två pojkar.

Min farfar var också arbetare, och hängiven socialist med starka kommunistiska åsikter.

I går när jag var på gymmet och hade varit i duschen, kom en städerska och städade upp de hårstrån jag hade lämnat efter mig.

Jag skämdes och tänkte på min farmor.

Jag känner ibland också skam över att städerskan kommer in i mitt arbetsrum och torkar upp slasket jag drar in med mina skor. Skam över hierarkins existens och över att jag har bättre arbetsförhållanden och lön än städerskan som torkar mitt golv. Och över hennes osynlighet.

Men för mig är hon inte osynlig. Hon är som min farmor. Hon har rätt att vara stolt över det arbete hon utför och kunna försörja sig på det.

Kom ihåg att se henne i ögonen och att aldrig aldrig underskatta det arbete hon utför.

Och se denna dokumentär om fattigdom i USA, och svårigheten att försörja sig för vanliga arbetarfamiljer:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/two-american-families/





2 kommentarer:

  1. Hörde en podcast om hur journalisterna på Sveriges radio tenderar småprata med städarna jämt och ständigt. De pratar så mycket så städarna inte riktigt hinner göra sitt jobb. Hon i poden (Carolina Ringskog Ferrada-Noli) gissade att journalisterna så förtvivlat gärna vill visa att de inte alls känner sig bättre eller överlägsna städarna och att de genom att småprata liksom raderar ut klasskillnaderna. Intressant "spaning", som de säger i Stockholm. Kanske på annat håll också, jag vet inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår dem så väl, journalisterna! I Finland tror jag att städarna fortfarande är ganska osynliga och man har inte samma problem med klasskillnader och hierarkier som i Sverige. Sen är det förstås att stoppa huvudet i sanden om man tror att klasskillnaderna försvinner genom att man inte låtsas om dem.

      Radera